Том Ханкс, Том Круз и френски блясък отново на кинофестивала в Кан

мин. четене

Филмовият фестивал в Кан се подготвя за изключително 75-о юбилейно издание с престижна селекция от големи холивудски имена. След две години объркан режим в условията на пандемия естивалът се завръща с пълен блясък и пищност, присъщи за Кан, отбелязва Ройтерс. Прожекциите и изявите ще продължат от 17 до 28 май, като ще бъде подновен традиционния календар от събития, който беше отменен през 2020 г., а миналата година беше преместен за юли, когато фестивалът се проведе при строги антиковид правила.

Освен че партитата се завръщат, в южния френски град ще пристигне тежката категория от кино индустрията. Сред тях е продължението Top Gun Maverick с Том Круз, който се връща за първи път в Кан от 30 години.

Премиера ще има и на биографичния филм за Елвис Пресли на Баз Лурман с участието на Остин Бътлър и Том Ханкс.

„Традиция е да имаме наши американски приятели – нека не забравяме, че фестивалът в Кан през 1939 г. и през 1946 г. е на практика съвместно построен, съвместно измислен от Франция и Холивуд“, каза директорът на фестивала Тиери Фремо на пресконференция.

Актьорът Форест Уитакър ще получи почетната Златна палма на фестивала за цялостен принос. Дейвид Кроненберг ще отбележи завръщането си към филмите на ужасите с "Престъпления на бъдещето", с участието на Виго Мортенсен, Кристен Стюарт и Леа Сейду.

Азия ще има силно представяне, въпреки отсъствието на Китай с филми на Парк Чан-Ук и Хирокадзу Коре-Еда в конкуренцията на актьора от „Игра на калмари“ Лий Джунг-Джае. Ще има и премиера на новия филм „Лов“.

Кан и войната

Фестивалът се открива във вторник с филм за зомбита Final Cut на френския режисьор Мишел Хазанавичус, който промени заглавието от "Z, като Z", за да премахне препратката към войната в Украйна.

Организаторите на фестивала забраниха официално присъствието на руски делегации, но ще бъде представен филма "Жената на Чайковски" от руския режисьор в изгнание Кирил Серебренников.

Ще бъде излъчен и „Мариуполис 2“ на 45-годишният литовски режисьор Мантас Кведаравичус, който беше убит в Мариупол преди близо месец, докато работеше по филма. Годеницата му Хана Билоброва завърши проекта и ще го представи в Кан.

Друг украински филм е дебютът за Максим Наконечни  „Визия на пеперуда“ – история за млада украинка, която се завръща в страната си, след като е била заловена и след това освободена при размяна на затворници.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: