5 неочаквани причини защо световното в Катар е едно от най-необичайните досега

мин. четене

От първия ден се вижда, че това ще е първенство като никое друго - скъпо, горещо, без бира и разголени фенки и с много, много напрежение и скандали. Как ще завърши предстои да видим през декември.

1. Първото световно първенство през зимата

Дори зимно време температурите в Катар могат лесно да надминат 30 градуса по Целзий. В деня на откриването температурите бяха над 31 градуса, във втория ден вече са 28. Това е най-удобното възможно време за провеждане на мачове и за да бъде оползотворено, бяха разместени календарите на редица първенства - както национални, така и европейски още от предишната година. Това световно вероятно ще има ефект върху плановете на клубовете за години напред. Футболистите в топ първенствата навъртат по над 50 мача, дори 60 за сезон. Така например за сезон 2019 - 2020 звездата на Юнайтед Хари Магуайър има за един сезон 5509 игрови минути в 61 мача. За подобни играчи разместването на графиците е твърде вероятно да натовари допълнително техния режим. Затова и е твърде вероятно този и дори следващия сезон топ играчите да имат по-големи рискове от контузии.

2. Най-скъпото за всички времена

За да провежда световно по футбол при 30 градуса на сянка, Катар трябваше да инвестира огромни средства за климатични системи  навсякъде. Стадиони, съблекални, общи помещения, помещения за фенове. Така и чисто нови стадиони, които изискват последна дума на техниката, за да могат да осигурят нормални условия за играчи и публика. Цената на това първенство е умопомрачителните $250 млрд. За сравнение цялата помощ за Украйна досега - военна плюс финансова и хуманитарна за девет месеца се счита, че е малко под $100 млрд.

3. Безпрецедентно количество загубени човешки животи

Строителството на всички тези стадиони и сгради за фенове се случва в жеги от над 30-40 градуса на сянка и без особена грижа за здравето на работниците. В резултат на това, човешките жертви в подготовката на това първенство са почти колкото един месец военни действия в Украйна. Най-често цитираните числа са около 7000, които са дело от проучване на Guardian, но някои правозащитни организации оценят, че те могат да достигат дори 15 000 души. Това са работници от Индия, Пакистан, Африка, които се надяват с работата си да изпратят пари вкъщи. Това също вероятно ще бъде казус, който ще продължи да вгорчава атмосферата на цялото първенство, като множество спортисти и звезди се изказаха негативно за тежката цена на това световно по футбол.

4. Първата преобладаващо мюсюлманска страна, която ще  е  домакин

Това също ще произведе дух на Световно първенство, който е доста по-различен от познатия досега. Бира, веселби, дори сбивания на фенове, както и снимки на слабооблечени фенки по трибуните тук ще бъдат екзотика. В ограниченията за алкохол Катар отиде толкова далеч, че рискува да скара ФИФА с основният си спонсор - Budweiser. Със сигурност вече успя да се скара с феновете, след като малкото бира ще е налична при суми от порядъка на 12 паунда за малка бутилка от 500 мл. Така също множество теми - като човешките права и дори протестите в Иранq вероятно ще бъдат повод за дебатиране, включително и от трибуните. ФИФА вече няколко пъти помоли отборите да се концентрират върху футбола и да забравят политиката.

5. Най-компактното досега първенство

Повечето първенства обикновено се опитват да представят страните, в които се намират, като предоставят възможност множество градове да бъдат домакини. Това в Катар ще е рядко изключение, като всички мачове ще се случват в радиус от не повече от 50 км. от столицата Доха. Това вероятно също ще отнеме от чара и привлекателността на подобен форум, като тепърва предстои да видим и как ще се избегнат сблъсъците на фенове при толкова голяма концентрация на едно място.

 


Още по темата: