ЕС призовава Русия да възстанови сделката за износ на зърно

мин. четене

ЕС призова в неделя Русия да се върне в т.нар. зърнена сделка, която осигурява безопасно преминаване на търговски кораби от и към украинските пристанища.

Русия прекъсна своето участие в събота, като така напрактика блокира всякакъв достъп на Кийв до морски транспорт да изнася жито на световните пазари. С този си ход Русия поставя стотици милиони души в развиващите се страни в риск от глад и високи цени на храните.

В петък Украйна извърши една най-мащабната си атаки с дронове по руския флот в пристанището в Севастопол, включително и по кораби, които извършват ракетни атаки по цивилни цели в Украйна. Русия обаче обвини Великобритания, че е оркестрирала атаката, без да дава аргументи за това. В отговор британското министерство на отбраната отвърна, че "Русия развива фалшиви обвинения в огромен мащаб".

По всичко изглежда, че Украйна е успяла да удари новия флагман на руския черноморски флот - Адмирал Макаров. Все още няма достатъчно информация, но по всичко изглежда, че ако не унищожен, той е тежко повреден, след като е бил ударен от воден дрон.

Безпрецедентно видео от дрона-камикадзе бяха пуснати от украинските военни в социалните мрежи, в което се вижда как корабът стреля срещу малката роботна лодка, като в отбраната участва и хеликоптер. Видеото спира малко преди дронът да достигне корпуса на военния кораб.

В отговор на руското напускане на сделката украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини Москва, че си търси предтекст за да напусне зърнената сделка и да изнудва Украйна и Запада.

Обвиненията му не са съвсем безпочевени, защото самата сделка досега функционираше в атмосфера на несигурност и постоянни заплахи.

Така още на 23 октомври Кийв обвини Русия, че не спазва изцяло сделката, като множество кораби се бавят при проверките от руска страна. Още на 13 октомври Русия обяви, че се готви да напусне сделката.

С множеството загуби на руските сили в Украйна, от средата на октомври тактиката на Москва е да търси всякакъв начин по които да приложи натиск към Украйна да се откаже от войната, както и към Запада да преустанови помощта си към Кийв.

Така масивните атаки с ирански дронове по цивилни сгради и инфраструктура срутиха електроподаването в Украйна, като страната въведе стриктен режим на тока. В добавка към това Русия постоянно размахва и заплахи за масивни възможни щети - от взривяването на язовирната стена на ВЕЦ "Каховка", до използването на "мръсна бомба" и приписването на деянието на Кийв, до възможна ядрена авария в окупираната Запорожка АЕЦ.

В свое изказване в петък, руския премиер Дмитрий Медведев заяви, че атаките ще престанат, когато Украйна се предаде и признае анексираните територии.

Нови украински успехи в отвоюването на територия от окупаторите

Въпреки, че през последните седмици няма особени промени на фронтовата линия, вчера Генералния щаб на украинските военни сили обяви и една от най-масивните бройки убити руснаци в един ден от самото начало на войната - близо 950 руски войници. Те са в резултат от нови масивни действия в Луганска и Донецка област.
 

Кийв засега пази тишина за своите действия, но от руските социални медии изглежда, че това е в резултат на поредни успешни действия на ВСУ в района на Сватове и Кремина. Според тях Кийв е придобил вече контрол върху магистралата между двата града, като така вече застрашава обхождането им във фланк. Това е една от последните възможности на Кремъл за защитна линия в северен Луганск.

Превземане на Сватове и Кремина ще отвори пространство за офанзива към Старобилск. По този начин Украйна може да повтори успеха при отвоюването на Харковска област през септември и да удвои върнатите си територии само за няколко месеца


Още по темата: